Kvasci su jednoćelijski eukariotski mikroorganizmi koji su svrstani u carstvo gljiva. Pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kome šećer prelazi u alkohol i CO2. Kvasci su ŽIVA BIĆA i ne smiju se stavljati u vruću vodu ili sladovinu!!!! Temperature preko 30 oC im mogu ozbiljno naškoditi i uništiti mogučnost deobe i alkoholnog vrenja.

 

Postoje dve vrste kvasca koje se koriste za proizvodnju piva:

Lager – (donjeg vrenja) i Ale (gornjeg vrenja)

 

Razlika između ova dva kvasca su :

 

*Lager kvasac, je kvasac donjeg vrenja, treba mu duže vremena da odradi fermentaciju i pretvori šećer u alkohol (otprilike 14 dana). Zahteva uglavnom niže temperature i to uglavnom od 9 do 12 oC za fermentaciju i oko 4 oC za odležavanje, tako da posudu/bačvu treba držati na prikladnom mestu za vrijeme fermentacije i odležavanja.

 

*Ale kvasac, je kvasac gornjeg vrenja i treba mu nešto kraći rok prerade šećera u alkohol od prethodno navedenog lager kvasca. Uglavnom za nedelju do dve dana fermentacija bude gotova. Temperatura piva je isto drugačija nego kod lagera, ona bi trebala biti negde oko 14 do 22 oC što zavisi od tipa ale kvasca kojeg imate.

 

Dodavanje kvasca:

Kvasac se dodaje na kraju procesa kuvanja piva. Tačnije kada odradite celo kuvanje (dodavanje i kuvanje slada – dodavanje hmelja – hlađenje sladovine). Naviše treba obratiti pažnju da sladovina ne bude previše topla/vruća. Ukoliko je temperatura oko 30 oC ili viša, nikako nemojte dodavati kvasac. U zavisnosti od vrste kvasca temperatura bi trebala biti negde oko 18-22 oC .